fredag 26 augusti 2011

En tanke jag vill försöka sätta i ord

Det blir fel för många, tror jag, på det här sättet:

Du har en kostplan, den är strikt. Du spenderar dagen med din brorsa. Han äter en stor macka till frukost, du äter keso som du inte gillar. Han äter en kaka då ni fikar, du tackar nej. Han äter en stor pasta till lunch, du petar i din sallad. Han äter gräddsås och potatis till köttet vid kvällens middag, det gör inte fast det ser gott ut. Sen är han mätt. Väldigt mätt.

Ni kollar film på kvällen. Du är rejält sugen på något gott. Du tar en portion glass. En ganska liten portion. Din bror tackar nej. Sen känner du lite hungrig. Och går och gör en kopp te och ett par rostmackor. Nej, tre. Sen är du mätt. Fast lite sötsugen. Så du äter upp resterna av gårdagens godis också. Och avslutar innan läggdags med några stora klunkar ur juicepaketet.

Vid slutet av dagen har din bror inte ägnat en tanke åt sitt ätande. Han är nöjd med sina val.

Vid slutet av dagen har du tänkt på varenda sak du stoppat i munnen. Och du är inte nöjd med något val.

Under större delen av dagen har du mått dåligt för att du ätit vad du tycker varit nyttigt, men inte gott. Du har gått hungrig. Du har varit sugen. På kvällen åt du alldeles för mycket. Inte heller något som gett dig tillfredställelse.

Din bror och du har ätit lika många kalorier under dagen.

Bara om du gillar avokado!

9 kommentarer:

  1. bara om du gillar avokado..? missade jag något eller har det inte med saken att göra?
    kram

    SvaraRadera
  2. oooj vad du alldeles nyss beskrev min vardag med exakta ord. Det är PRECIS så det är!

    SvaraRadera
  3. Jenny o två töser27 augusti 2011 kl. 09:44

    Såå igenkännande!!
    Vilken underbar blogg du har :)

    SvaraRadera
  4. Oj, precis så känner jag med! Men hur gör man för att det inte ska bli så? Varför tänker jag så mycket på vad jag äter när han inte gör det? Hur gör man?!?

    SvaraRadera
  5. Så sant! Känner igen mig mycket i det där. Önskar jag kunde få en hälsosam och normal syn på mat. Jag är en sån där "allt eller inget" ätare. Kan inte äta med måtta... :-(

    SvaraRadera
  6. Men gud vilket bra inlägg!! Jag har tänkt såå mycket på det där!! Det är när man inte funderar så mycket på precis varenda grej utan bara försöker göra lite klokare val som man kommer längst och mår bäst!!!!! Men det tog lååång tid att komma hit, har även jag varit en "allt-eller-inget-ätare" som föregående beskrev. Tack för en jättefin blogg!! :)

    SvaraRadera
  7. känner (tyvärr) igen mig alldeles för väl!

    SvaraRadera
  8. Anonym: Jag menade att man bara ska äta det om man gillar det :)

    Ni andra: Tack för beröm. Ja visst är det svårt! Jag kämpar själv ofta med sådana tankar. Jag tror en lösning är att försöka äta sig mätt - på nyttig mat som man gillar - redan tidigt på dagen. Och inte göra samma fel om och om igen utan prova nya taktiker.

    SvaraRadera