söndag 21 augusti 2011

Fråga: Byta till sig godiskalorier

JohannA undrar:

Jag tränar friidrott ca 4 ggr och styrketränar 2 ggr i veckan, sen går jag med hunden då och då. Jag undrar om man bara måste äta nyttigt för att kunna gå ner i vikt, eller räcker det om man tänker kalorier in kalorier ut, om jag tex vill äta godis en kväll drar jag ner lite på kalorierna hela dagen så att jag "sparar" till godiset, för jag vet hut mycket kalorier det innehåller! Jag vet att det inte är optimalt, men funkar det överhuvudtaget eller är det ingen mening att försöka ens?
Skulle bli jättetacksam för svar! :D

Svar: Det är klart det går! Jag vägrar vara så där skittråkig och säga att det är fel att göra så, godis är tomma kalorier, tyvärr går det inte, bla bla bla.

Det går, till viss del - och med vissa förluster men det kan det ju vara värt! Då jag äter på kvällen, efter middagen, försöker jag se till att det målet innehåller så mycket protein som möjligt. Tyvärr innehåller en påse smågodis ju snudd på inget protein, så det blir lite fail på den. Vad händer då? Jo kolhydrater har en annan funktion i kroppen än proteinet och det är mer troligt att det i slutänden lagras som fett. Vad kan du göra åt det då?

  • Ät perfekt dagens andra måltider. Om du drar ned ned på kalorierna under dagen (gör inte det allt för mycket, skär bort 50 från varje måltid bara) så måste du se till att du inte går miste om dagens vitaminer och mineraler. Kombinera fett, protein samt få och långsamma kolhydrater.
  • Ät en nyttig och mättande middag.
  • Träna efter middagen och innan godispåsen.
  • Köp en påse som är liiite mindre än vad du brukar (du kommer bli nöjd ändå).

Om du gör så här kommer du minimera godisets negativa effekter. Detta kanske jag inte skulle rekommendera till vem som helst men du verkar vara en aktiv tjej och då får din kropp säkert användning för åtminstone några av de där snabba, tomma kolhydraterna.

Jag åt själv smågodis igår kväll. GOTT!

3 kommentarer:

  1. tack så jättemycket för ett bra svar :D:D
    Och inte bara bra för att det är positivt att det går utan för att du svarar "utförligt" och förklarar bra! Tycker din blogg är super och du är helt klart en förebild för mig :)

    SvaraRadera
  2. Det är bverkligen en fröjd att läsa dina kloka svar! Underbar inställning :-)

    SvaraRadera