fredag 19 augusti 2011

Frågestund: Svaren del 2

Anonym sa... Jättebra blogg, och fin... När kommer nästa kotte? Vad tycker du om oss "vanliga" tjockisar som inte orkar/anser att de hinner träna?
  • Nästa kotte kommer om kanske ett par, tre år? Vi har ingen brådska, jag vill satsa på att skapa den friskaste och starkaste kropp jag kan nu med mina förutsättningar. Men jag ser också fram emot att vara gravid igen i framtiden!
  • Jag vill hänga med ert mysiga gäng :) Skämt åsido: Jag har ju själv vägt strax under 80 kilo och inte kunnat gå uppför en trappa utan att hjärtat hoppat ur bröstet. Så jag känner ett mycket starkare band och gemenskap med er än de där supertränade muskelbruttorna på gymmet som jag egentligen väl är mer lik nuförtiden. Jag tycker också att man väljer sitt liv och sin kropp; vill du vara lite rundare och prioriterar att mysa hemma i soffan istället - och är nöjd med det - så tänker jag absolut inte sparka ut dig i elljusspåret : )

carinni sa: Jag är ute efter de där supertipsen! Haha. Men typ hur tänker du när du är dödstrött och inte alls vill/orkar träna egentligen - några knep på hur du tänker/motiverar dig? Och gärna tips (i matväg eller mentalt) mot sötsug/hur du hanterar eventuella sådana. Något kosttillskott eller så du kanske använder som du anser gör skillnad? Och sist: hur brukar du äta innan du springer (tid innan, något särskilt) och efter (tid efter, något särskilt) samt styrketränar? Tack för svar och för fantastisk blogg!

Jag har några knep åt dig!

  • Om du tränar på gym: Gå dit ändå och byt om men lova dig själv att du får vara lat. Se vad som händer. Prova att göra allt som vanligt men precis så långsamt och lätt som du vill; du måste lyfta hantlarna men idag kanske du tar jättelätta, du brukar springa på löpband men idag promenerar du istället o.s.v. Om du tränar hemma, gör ett avtal med dig själv att träna 2-3 minisessioner istället: gör 25 upphopp på morgonen, 10 jumping jacks efter lunch och 5 burpees innan middagen. Om du brukar springa ute, ta en powerwalk men välj en backig väg - det kommer kännas lättare mentalt men du kommer svettas ändå.
  • Sötsug avhjälpes bäst med att äta något sött : ) Eller något över huvud taget! Tips:
    1. Planera in 1-2 tillfällen i veckan då du äter till exempel några rutor mörk choklad. Skippa inte!
    2. Gör en lista över "nyttiga" efterrätter (proteinpannkakor med bär, black bean brownie-smet, ostkaka och fluff är några som jag skrivit om här)
    3. Lova dig själv att du måste äta något innan du ger dig hän. Du får äta glass MEN du måste äta en portion keso med frukt först.
  • Jag tycker inte att kosttillskott behövs om man inte satsar på seriöst muskelbygge eller lider av brist. Men det är klart, en multivitamin om dagen och Omega-3 om du sällan äter fisk kan ju vara bra. Sen får du prova dig fram, vissa piller funkar jättebra för någon, inte alls för någon annan. Ska du bygga rekommenderar jag EAA och kreatin bland annat men det pratar vi om en annan gång : )
Lina sa: Hej! Jag trillade in på din blogg för några veckor sedan, helt och hållet av en slump. Men som jag är fast. Jag har sedan något år fastnat för löpning och varvar det med styrka och även något yogapass då och då. Till saken, jag har anmält mig till Göteborgsvarvet nästa år och undrar om du har lite tips på hur man ökar sträckan man springer? Jag fastnar lätt på samma distans och tar mig inte riktigt vidare. Som längst i sommar har det blivit 9 km, jag varvar distans med intervaller. Tack för en rolig och inspirerande blogg!

Kul att du hittat hit, hoppas att du stannar : )

  • Mitt bästa tips är lite grymt men det funkar: Om du siktar på 10 km - spring 5 i en riktning bort från hemmet. Ta inte med busskort. Sen får du själv välja om du vill springa eller gå hem.....
    Långpassen brukar också vara lättare än man tror - då du sprang 9 km, kanske kände du att du hade kunnat fortsätta vidare fast i ett lugnare tempo? Prova även att springa långsammare från början eller att springa och lyssna på till exempel en ljudbok så att du förlorar dig lite.

3 kommentarer:

  1. Hej, jag undrar vart man köper protein grejen du brukar ha i ditt fluff? och varför är det så bra?

    Underbar blogg, jag blev fast från första stund jag började läsa den! :)

    SvaraRadera
  2. Proteinpulver finns i alla fitnessbutiker på stan och på nätet samt i en del hälsokostaffärer. Proteinpulver är mest ett enkelt sätt att få in mycket protein i maten om man inte bara vill leva på ägg, kött och fisk. Det är dessutom rejält mättande. Jag har ett vassleprotein, de kallas whey, oftast whey 100.

    SvaraRadera
  3. Tack så mycket för svar och bra tips, snälla du! Trevlig helg och lycka till imorn :)

    SvaraRadera