onsdag 21 september 2011

Så får du allt att smaka fantastiskt!

En galen morgon. Mäklare på besök (vi ska sälja och flytta), yrvaken, stressad. Klär på mig träningskläder, hinner inte med frukost och hittar inte shakern för en snabb proteindrink, vispar ihop något och dricker vid diskbänken. Hittar inte nycklarna, stressar ut, beslutar mig för att inte träna nu på morgonen. Lämnar på förskolan, galonbyxor borta, vinkar till gråtis och går och köper morgonens första kaffe.

Och den är Så. Så. God.

Röd mjölk i hett kaffe en regnig stockholmsstressig morgon känns som en delikatess. Inte för den som varje morgon och kanske även ett par gånger till om dagen klunkar ned en superdupermegalatte men för mig.

Då jag var liten hände det ibland (kanske en gång varannan månad) att mamma och pappa ville lyxa till det för mig och min bror. Då var det hämtpizza och hyrfilm som gällde. Oj oj vad vi blev uppspelta! Min Calzone (jag tog alltid Calzone) smakade som gudaspis och filmen såg vi två gånger på kvällen och en gång på morgonen. Sen blev jag vuxen och kunde kolla film och käka pizza varenda vardag om jag så ville - och plötsligt försvann charmen...

Det ni säkert förstår att jag försöker säga, är att du har chansen att helt omvärdera din syn på mat. Om du tror att "äta nyttigt" betyder mindre njutning, tänk om. Några bitar choklad som du bestämt dig att unna dig den där fredagskvällen efter en hälsosam vecka kommer att smaka betydligt godare än din vanliga 400-grammare med smågodis. En vecka utan bröd kommer få dig att gå i spinn över den där hembakade surdegsmackan som serveras till söndagsfrukosten. Något du knappt skulle höjt ögonbrynen över om du käkat en halv limpa rostis varje vardag innan.

Det gäller att subtrahera och sedan långsamt återintroducera. Och vara beredd på att omgivningen småfnissar åt hur du njutningsfullt suckar då du hugger in på en fruktsallad under trefikat - en reaktion som tidigare bara ett geggigt wienerbröd kunde framkalla.

7 kommentarer:

  1. Vilket fantastiskt klokt inlägg!

    SvaraRadera
  2. True that!

    Idag gjorde jag förresten blomkålsplättarna med enbart lättkesella istället för ost. Tog bort en gula också. Nyttigt värre. Godare med hälften feta, men fortfarande fantastiskt goda/enkla, tycker jag.

    SvaraRadera
  3. Kärlek till er!

    Carinni: Gosh vilken proteinbomb isf! Har varit sugen på fetavarianten sedan du skrev om det.

    SvaraRadera