onsdag 30 november 2011

Önskeinlägg: Situpsens varande eller icke varande

Just nu gör jag i princip inga situps, undantaget är några situpliknande övningar som ingår i dels min kettlebell-cirkel samt gladiatorpasset. Tidigare har jag kört mycket situps men omkring i våras tror jag insåg jag, som många av er andra, att det där med plankor nog var the shit och gick över till det mer och mer. Sen har jag inte läst och övertygats av någon djupgående forskning som visar att situps är förkastligt, det har mer blivit så av en slump att jag slutat med det; plankor är roligare. Och då jag väl gör situps känns det oftast som om jag drar mest med höftböjarna...? Däremot gillar jag fällknivsbaserade övningar, se nedan.

Min magträning just nu består av att jag, efter varje bröst/tricepspass, kör ett gäng övningar baserat antingen på plankan (planka, upphöjd planka, sidoplanka, planka med armbågarna på boll eller bosuboll, planka då jag går upp och ned mellan händer och armbågar m.m.) samt på fällkniv (fällkniv, fällkniv med boll på rygg/bollöverlämning, bollinrullning, m.m.) googla övningarna om ni är osäkra på utförandet. Jag fokuserar inte så mycket på mage under min styrkeperiod i den meningen att jag inte satsar på att bygga magrutor utan jag försöker mest hålla magen stark så att den orkar stötta min kropp. Om jag däremot skulle satsa på att karva fram tvättbrädan skulle jag träna mage betydligt 1. mer och 2. tyngre. Och köra en massa cardio och promenader för att bränna fettet som döljer musklerna.

4 kommentarer:

  1. Gör mycket av de övningarna du kör också, övningar med egen kroppsvikt tar fint om man bara gör det kontrollerat! :)

    SvaraRadera
  2. Att du använder höftböjarna när du gör situps är inget dåligt, studier visar att raka magmuskeln växer bäst när man utför övningar som involverar både och!

    SvaraRadera
  3. Annie: Jepp... älskar att träna statiskt och känna svetten droppa under tystnad ;)

    Älska träning: Åhå! Det ska jag läsa på om.

    SvaraRadera
  4. Jag säger som "alskatraning" :)

    SvaraRadera