söndag 25 december 2011

For life: del 2



Intressant att höra vad ni har att säga om inlägget 'For life', oavsett om ni håller med eller inte.

Det är svårt att förklara hur jag känner i text. Jag har förstås redan kompromissat mycket sen jag kom hit - jag äter rätt annorlunda från hur jag skulle äta om jag var hemma, jobbar med det som bjuds helt enkelt - har inte tagit med mig någon specialkost/bett dem handla andra saker eller så. Träningstillfällena blir också färre och kortare.

Det handlar absolut inte om att jag förväntar mig bli servad. Inte heller om att jag hoppas att omgivningen totalt ska köpa min livsstil rakt av även om det förstås alltid är trevligt med förståelse.

Det handlar egentligen inte om de andra, det handlar om mig. Förstår ni bejbs? Jag försöker ta det här sista steget som jag skrivit om förut, då jag verkligen gör att äta hälsosamt och träna regelbundet till en livsstil, slutar vara en periodare.

Och orsaken till att jag vill sluta jojohurta är att jag vill vara mig själv. För jag vaknade upp en dag förstår ni och ville inte längre åka hem över jul och svulla och slappa - det är inte längre det JAG mår bäst av. Att precis alla andra ska förstå att jag helt ärligt känner så, tja det är däremot rätt orealistiskt att hoppas på tror jag ; )

- "Men tillåt dig själv att koppla av!"
- "Njut av lite god mat för en gångs skull!"
- "Du måste ju ha lite fritid!"

Hur kopplar jag bäst av? Degande i soffan framför timme efter timme av dåliga julprogram eller på en underbar långpromenad i en gnistrande vintervärld med mina nära och kära?

Vad är god mat för mig? 14 Aladdin-bitar som jag egentligen inte gillar och rödbetssallad oljig av förtjockningsmedel, eller en plocktallrik av det jag fördrar - som iofs kan te sig rätt lustig för andra?

Vad älskar jag mest att göra på min fritid? Att vara aktiv - det är avkopplande för mig!

Det är klart att jag inte håller på och hurtar ihjäl mig här hemma. Nänä. Lakriskolan som Mr:s syrra skickat med åt jag i princip upp (god kola = finns ingen replacement), jag har suttit i timtal i soffhörnan och läst och bara jäst, ätit min äggröra på Polarkaka istället för proteinbröd och jag skulle aldrig gå upp 05 på julafton för att träna - jag är ingen morgonmänniska även fast jag låtsas ibland.

Hur har ni levt i jul? På det sätt ni mår bäst av? Och hur är det?

13 kommentarer:

  1. Förstår dig!
    Jag rör på mig med nära och kära samt en underbar löprunda på julaftons-morgon!
    Jag äter av den maten jag tycker om, men låter bli att äta vissa traditions-maträtter för sakens skull, om jag egentligen inte tycker om dem! Jag unnar mig lite mer sötsaker, men försöker att unna mig med sunt förnuft!

    SvaraRadera
  2. Jag har tränat (löptur kl.10 på julafton) och kommer träna! Minst 4 pass den kommande veckan (jag är faktiskt lite upprörd över att gymmet har stängt idag). För när jag är ledig så är det ju helt underbart att kunna ägna mig åt det jag gillar mest och som får mig att må bäst!

    Annars har jag ätit alldeles för mycket julgodis och tyvärr får det mig inte alls att må bra förutom för stunden (det är ju såå gott!).


    God fortsättning och tusen tack för att du delar med dig av tankar & tips!

    SvaraRadera
  3. En evig kamp med omgivningen. Och ibland dig själv. Jag försöker köra med planering med lång framförhållning, men väljer mina strider. Tursamt nog får man bättre tålamod av träning och bra mat..

    SvaraRadera
  4. Tror jag levt ungefär som du. Körde ett tufft pass på julafton, precis som vilken annan lördag som helst. Åt den maten som är god, tryckte inte i mig "bara för att" som många gör. Åt av det jag NJUTER av, inte det jag förväntas äta :) Precis som alltid :)

    SvaraRadera
  5. Att vara hemma på jul brukar för mig innebära en hel del träning, detta då jag älskar längdskidåkning och vill åka så mycket det bara går under den tid jag är hemma. Den här vintern dras jag med en axelskada så jag har bara åkt korta svängar i ett spår nästan utan backar, huvudsaken är att jag får åka. Att åka längdskidor är bland det absolut bästa jag vet, och att träning faller samman med den aktivitet jag mår så himla bra av är ganska lyxigt. Eftersom jag inte kan åka så mycket nu med min axel så satsar jag på promenader och följa med familjemedlemmar på deras gym de dagar jag inte kan åka. Julmat är jag inte så förtjust i, förutom bland annat köttbullar och lax, men hemgjort julgodis brukar det kunna ätas väldigt mycket av. I år har jag inte samma sug, men vår hemgjorda maraboufudge är himmelskt god så några bitar slinker ner då och då.
    Jag vill röra på mig, jag mår bra av det och jag vill inte trycka i mig saker bara för att. Sedan blir det mer onyttigheter under dessa dagar men det gör ingenting.

    SvaraRadera
  6. massor av god mat på julen! är stolt över mig själv att jag faktiskt kunde äta och njuta utan att räkna kalorier på det jag åt, vilket jag annars gör per automatik. att slippa se nummer på all mat var så skönt..Gårdagens träning bestod av ett spinningpass samt bröst+axlar. Idag blev det ett tungt ryggpass med massa marklyft + långprommis med familjen. myyys :))

    god forsättning!

    SvaraRadera
  7. Live the life you love, Elbe!
    kram, Siri

    SvaraRadera
  8. Jag tycker det är bra att du försöker upprätthålla din livsstil så mycket det går. Jag är själv en mes som inte vågar säga nej när jag bli bjuden på godsaker och mat som jag aldrig hade stoppat i mig hemma. Men nu har jag börjat säga NEJ TACK :) Det blir lite konstiga blickar och frågor från farmor, men i slutändan mår vi ju båda bättre av det, bara man är tydlig och pratar om det. Sen finns det ju så mycket gott och nyttigt på julbordet, att folk inte ens märker att man medveten väljer bort vissa saker.

    SvaraRadera
  9. Förstår dig verkligen, det värsta är när folk tycker att man är konstig bara för att man inte vill frossa ihjäl sig med exempelvis kakor. Vad är meningen med det om man inte ens VILL? Däremot när det gäller träning osv tycker jag själv det är ganska skönt att strunta i vid sådana tillfällen bara för att slippa känna "stressen" av att hitta ett tillfälle att hålla igång.

    Det är ju inget negativt med att hålla igång, det är synd att fler inte kunde välja att ta en härlig promenad under julen och äta gott utan att det ska innebära massa socker, fett, tillsatser osv. Men du inspirerar Elbe, kanske är folket på väg åt rätt håll snart! ;)

    SvaraRadera
  10. Bra skrivet! Jag var på gymmet igår morse (fick t.o.m. gå in gratis för att det var julafton, yay!) . Idag blev det långpromenad och imorgon är det gym igen. Faktiskt första julen jag tar med gymkläder - och det är så härligt! Kan njuta ännu mer av mammas hemgjorda praliner efter ett tungt träningspass ju ;) får lite förvånade kommentarer av familjen men vem bryr sig. Har förresten härmat ditt gympass med 3-split, väldigt roligt! Längtar till gymmet och det är ett bra betyg på programmet ;) stor kram!

    SvaraRadera
  11. Jag lever som vanligt och har lärt mig att "stå emot" komentrer som att man ska unna sig på jul och slappna av! :) Jag vet ju vad jag nåt bra av så varför leva på ett annat sätt och må dåligt en dag? Under juldagarna är jag noga med att äta bra frukost, inte tomtegröt bara för att man borde utan den traditionella proteinrika yougurten med kesella, nötter och frukt! Sen är mellanmål viktigt och kanske en eller två promenader? :) godis är inget måste, finns ju massa frukt och nötter att gotta sig i! ;) kramar

    SvaraRadera
  12. Hej Elbe!
    Du kanske inte läser kommentarer så långt tillbaka men jag bara älskar detta inlägget.
    Jag känner likadant, det känns ibland som att jag tar en bit tårta eller vad det nu kan vara för att slippa förklara mig för familjen att jag inte äter för lite, tränar för mycket osv osv...
    Varför är det så provocerande att inte äta fredagsfika på jobbet? Jag försöker stå på mig och bara göra det mitt riktiga jag vill men det är svårt. Främst för familjen... "Tack farmor för denna säkert-supergoda-kakan men jag är faktiskt inte sugen..."
    Det är svårt att sätta ord på känslan men jag tycker att du lyckas bra i inlägget. Ha en bra dag!

    SvaraRadera
  13. Li: Jojomän de kommer i mailen förstår du så jag missar inget :-) Kul att du gillade det!

    SvaraRadera