söndag 11 december 2011

Vad är grejen med sötpotatis?

Du Lina frågade om sötpotatis som saknades bland grönsakerna på min shoppinglista. Saken är den, att jag aldrig riktigt fattat grejen med sötpotatis.

Den innehåller fler kalorier, mindre fiber, mindre protein, mer fett och fler kolhydrater. Lågt GI kanske? Eller är de bara väldans goda? Men det förklarar inte varför de blivit sådan poppismat bland hälsofolket. Kan någon utveckla?

Näringsvärde per 100 g färsk sötpotatis:

  • fibrer 0,7 g
  • energi 114 kcl
  • protein 1,7 g
  • kolhydrater 25,6 g
  • fett 0,4 g
  • C-vitamin 21 mg
  • vatten 71 g

Näringsvärde per 100g färsk potatis:

  • fibrer 1,4 g
  • energi 76 kcl
  • protein 1,8 g
  • kolhydrater 16,1 g
  • fett 0,1 g
  • C-vitamin 11 mg
  • järn 0,48 mg
  • vatten 79,6 g
Siffror från livsmedelsverket.

10 kommentarer:

  1. Jag tror det är en himla massa nyttigheter i den. Superfood! Fast jag tycker inte det är så gott så jag äter annat istället :-)

    SvaraRadera
  2. Jag hade faktiskt ingen aning om att det ansågs väldigt nyttigt. Dock tycker jag att det är herrans gott men har dragit ner på konsumtionen kraftigt eftersom det är rätt mycket kolhydrater i den lilla knölen...

    SvaraRadera
  3. Jag har läst om det på massa ställen, bland annat hos Olga. Jag kommer på rak arm inte ihåg allt som ska vara bra men just lågt GI och anti-inflammatoriskt har jag för mig har tagits upp. Det är jättegott att skära i stavar, krydda med lite kanel och steka i ugnen. Jag har ätit kycklinggryta till och det är otroligt gott.

    SvaraRadera
  4. Jag är ingen expert och håller med om att den ger mer energi och tror att det är just därför favorit hos de som tränar. Dess kolhydrater ger en stadig ström av energi till systemet och förebygger blodsockersvallningar och motverkar krascher, som förstör muskelbyggnaden och fettförbränningen.

    SvaraRadera
  5. Japp jag tror det är det låga GI-värdet som gör att den är poppis! :)

    SvaraRadera
  6. StepUp: Intressant...typ som havregrynsgröt :)

    Jag måste prova denna goda knöl då!

    SvaraRadera
  7. Jag hade för mig att jag läst något om stärkelsen, men kollade upp det och det är samma för båda sorterna. Dessutom innehåller sötpotatisen mer socker, vilket man ju hör på namnet ;-) Det enda jag kan tänka mig är gi-värdet då, finns bara det kvar som kan vara bättre :-) Och förstås smaken! Den är ju mycket festligare än en vanlig potatis!

    SvaraRadera
  8. som jag har förstått det så är det lågt GI.
    Sen är det ju även trevligt att byta ut vanlig potatis mot sötpotatis ibland. :)

    SvaraRadera
  9. Att jämföra potatis med sötpotatis är som att jämföra potatis med morötter. Sötpotatisen tillhör varken samma familj, eller ens släkte som den "vanliga" potatisen. Anledningen till att vi jämför dem är just pga namnet.

    SvaraRadera
  10. Den är populär för de på diet eller de som tränar då den innehåller mycket magnesium som är bra för musklerna. Samtidigt bra kälal för vitamin A, C, betakaroten och järn, dvs mer än vanlig potatis

    SvaraRadera