tisdag 10 januari 2012

Det finns ingen dålig träning det finns bara dålig attityd

Usch, jag är så less på denna träningsrasism som växer sig allt starkare. Jag skrev ett inlägg tidigare om att dieter blivit som religioner. Och detta har även smittat av sig på träningsvärlden. Lev och låt leva!

Jag vill börja med ett lysande klart exempel: Zumba. Denna träningsform har delat världen i två läger - de som älskar Zumba, det har fått dem att äntligen börja träna, de älskar danserna, de svettas rejält. Och de som använder Zumba som det ultimata exemplet på dålig träning; "vadå där står tjockisarna och viftar lite på rumpan och tror att de ska bränna kalorier, hallå prova vårt stenhårda cirkelpass istället så ska ni få se på resultat!" Okej - men 'tjockisarna' kanske inte orkar köra det passet. Eller ännu mer provocerande - de kanske inte vill! Är det inte okej då?

Och sen har vi löpning. "Varför vill folk jogga runt i en timme då man kan få samma resultat av 20 minuters intervallträning". Om man säger så har man nog inte riktigt sett helhetsbilden med träning. Att det finns andra resultat man är ute efter än fettförbränning, styrkeökning och kalorier som tickar iväg. Kanske vill "folk" uppleva en öde strandkant en tidig januarimorgon, där frosten ligger som gnistrande kristaller över vassen, den halvfrusna sanden frasar under skorna och solen blänker i isen. Uppleva den totala tystnaden, stillheten, pulsen i takt med andningen.

Självklart kan det vara bra att veta hur man tränar effektivt men jag efterfrågar en balans. Jag siktar själv efter att bygga muskler och därför står jag i gymmet istället för att på Bodypump. Apropå hånade träningsformer. För visst - jag håller med - dessa hundratals repetitioner ger inte de resultat jag är ute efter (här kan ni läsa om studier av effekten som Bodypump ger) men det utesluter inte det faktum Bodypump-pass kan vara underbara; en härlig, peppande ledare, pumpande inspirerande musik och att svettas ihop med ett gäng andra glada kan vara precis det man behöver. Och som jag skrev häromdagen; en dag då du tränar - OAVSETT vad du tränar, är en prestation värd att uppmärksamma.

21 kommentarer:

  1. Så rätt! Man skall träna det man tycket om och njuter av :-) i mina ögon är all träning bra träning

    SvaraRadera
  2. Blir själv väldigt frustrerad när jag hör anhängare för olika dieter fullständigt köra på utan större vetenskapligt underlag. Värst är när man dessutom väljer och vrakar mellan studierna för att plocka ut dem som passar dieten...

    När det kommer till träning så anser jag, naturligtvis, att den bästa träningen är den som faktiskt genomförs. Problemet är att där ofta uppstår myter om hur effektiv träning är såsom att BodyPump skulle vara fantastisk styrketräning när det i verkligheten bygger mindre styrka än under ett spinningpass (utifrån studierna nämnda på Träningslära). Då tycker jag det är viktigt att poängtera det - inte för att såga en träningsform utan för att göra utövarna medvetna om hur effektiv träningen verkligen är så att man utifrån det bättre kan välja en träningsform som ger det resultatet man verkligen vill ha.

    SvaraRadera
  3. JA!!! (hør på kloke Elbe:)
    Siri

    SvaraRadera
  4. Jag håller med! Jag är ingen "träningsmänniska" alls faktiskt. Jag har gjort det i perioder, både intensivt och avslappnat, men det är liksom inte min grej att träna för att gå ner i vikt eller bygga muskler egentligen.

    Däremot så kan jag känna att jag vill träna för att det är roligt! Jag kan längta efter ett visst pass eller att få komma ut och springa av mig. Bara för att det är kul! Bara för att det gör mig lycklig. På samma sätt som jag kan längta efter att ta en promenad i stan och ta en fika på en uteservering. Eller som jag just nu längtar efter att få ligga på en filt i sommargräset och läsa en bok.. ;)

    SvaraRadera
  5. Jag älskar Body Pump och känner att det bästa är att kombinera passet med gym träning! Man blir uthållig och explosiv! Känner inte att man ska bojkotta den älskade pumpen! Du ska bara veta hur seg jag är! ;) kramar

    SvaraRadera
  6. asså, jag fattar inte! igår låg jag på 70,5 kg men vill helst ligga på högst 70kg. Så jag stack och gymma + cykling. Väl på kvällen var jar skit hungrig efter kvällsmaten så jag åt typ massa mat - men jag kom ändå inte över mitt dagliga intag. Och nu när jag ställer mig på vågen dagen efter står det 71,1 ?? =( vad gör jag för fel? =(

    SvaraRadera
  7. Bra inlägg!! Träning ska vara roligt & sen är det ju upp till var och en att välja & tycka. Alla har ju olika syften och förutsättningar! Men visst finns det säkert mycket man kan effektivisera med sin träning "om man vill" .. Men det viktigaste väl dock är att man GÖR inte VAD eller HUR .. !? =)

    SvaraRadera
  8. Så sant så! Angående det här med Zumba, folks negativa attityd påminner mig om min pojkvän! haha. Han såg reklamen på svensk tv för att köpa hem det (finns inte i England vad vi har sett) och sedan skoja han till det angående det när vi såg ett zumba hemmapaket i affären. Han trodde att det var ett skämt och oseriöst som folk föll för för... Tills att jag berätta att min väninna i USA är zumba instruktör och att det finns som träningsform både på mitt gym i Sverige och England. Tji fick han!

    SvaraRadera
  9. Bra Elbe! Även inom olika träningsformer finns ju motsättningar, tex inom löpning om man ska nöta mil eller köra intervaller eller hur man ska periodisera för att uppnå bästa (snabbaste) resultat. Eller för den delen inom styrketräning/byggarkretsar där frågan är om man ska köra många eller få set, många eller få reps och hur tungt som är det optimala. Alltså, även om man har samma mål finns det olika sätt att nå fram till det.

    SvaraRadera
  10. Finns alldeles för mycket förutfattade meningar. Människor som snackar och dömmer ut innan de ens testat.(om de ens testar). Gillar ditt inlägg. Riktigt bra skrivet!

    SvaraRadera
  11. Är själv en Zumbautövare! Det är fruktansvärt kul, iaf med rätt instruktör. Det är enorm klasskillnad, å jag har hittat dom som passar mig. Dom pushar mig, å det går ofta att vrida ur mina kläder när jag går därifrån. Å framförallt så leder glädjen till att man vill fortsätta! För första gången i mitt vuxna liv har jag kött regelbundet i över ett år! Tidigare stod jag ut ett par månader, å sen ledsnade jag...
    Men nu känner jag att jag vill att det ska hända lite mer, rent kroppsligt, så nu gäller det att lägga till mer aktiviteter å ta bort en del av det jag stoppar i munnen. Men jag är verkligen på gång!

    SvaraRadera
  12. Klok som en bok, är vad du är. :-)

    SvaraRadera
  13. DU! ÄR! SÅ! BRA! Tack för detta inlägg. KRAM

    SvaraRadera
  14. Jag orkar inte lyssna på alla zumbabrudar vars största dröm är att se ut som victorias secret modeller men som inte går ner ett skvatt trots att dom hållit på i flera månader. Sen frågar dom mig vad dom gör för fel.
    Jag vet att man svettas av det, ja har varit med! Men det hjälper inte om man vill gå ner mycket i vikt och samtidigt äter kakor på fikarasten...det är en illusion att 1 pass zumba på 40 min i veckan ska göra underverk...jag tycker synd om dom som inbillar sig det.

    SvaraRadera
  15. Jag var en av dom som ratade zumba, aerobic, step up, bodypump och allt vad "pensionärsgympa" hette. Ända till jag faktiskt provade zumba. Det är så jäkla roligt.

    Men JAG skulle inte göra något av ovanstående om jag ville gå ner i vikt och öka i muskelmassa. Jag vet nu vad som fungerar på mig iallafall och det är inte att stå på medelpass i 50 min 4 ggr i veckan.
    Utan för mig är det korta intensiva intervaller och tung styrketräning.
    Men utöver detta (intervaller & styrka) så tränar jag zuma ca 1-2 ggr i veckan med mina vänner.

    Men precis som du säger. Varför ska man klanka ner på träningsformer? Nästan alla träningsformer är BRA träning. All rörelse är bra rörelse.

    Sen kosten. Det jag kan tycka har blivit lite FÖR mycket religion är LCHF. Visst, det fungerade på mig. Men måste man snöa in sig på en sak bara. Det fungerar inte på alla. Så varför ska man försöka få med alla?..

    Bra inlägg Elbe! Som alltid!

    SvaraRadera
  16. Stefan: En mycket god poäng. Samma som du gör Emma Jo - att OM man vill förbränna till tusen så bör man kanske veta om att Zumba/Bodypump troligen inte är det mest effektiva sättet.

    SvaraRadera
  17. Det är verkligen viktigt att man hittar "sin" träningsform!! Tycker man inte det är roligt blir inte träningen av överhuvudtaget.

    SvaraRadera