tisdag 31 januari 2012

Frågor: Dubbelfrukost, rookietips och matmonstret vill inte ha paleo

Anonym: På onsdag ska jag gå på en klass som heter power. Den är 08.30-09.15på morgonen och min fråga är: Hur ska jag göra med maten? Jag tänker självklart äta frukost, men jag är lite kluven till vad jag ska äta efterråt. Lunch äter jag senare i skolan vid 12, så visst bore jag fylla på efter passet? Men med vad och hur mycket? Som en andra frukost? vore väldigt tacksam för svar, du verkar ju kunna sånt här!

Svar: Hej! Hoppas du hinner läsa detta : ) Du kommer alltså vara duschad och klar flera timmar innan lunch så absolut ska du äta. En andra frukost funkar, eller ett mellanmål om du väljer att se det så. Du behöver ju bara stå dig ett par timmar på det så satsa på att bli småmätt och ha med protein. Keso, skivad banan och lite cashewnötter kanske?

Therese: Jag blir så otroligt peppad av att läsa din blogg - nu vill jag också bli mitt bästa tänkbara jag! Men hur går jag tillväga? Jag läser och läser men behöver veta mer konkret... Jag startar ifrån noll, har aldrig sprungit eller hängt på gymmet men försöker ta dagliga morronpromenader. Fettpåsen mitt över magen verkar dock inte ha några tankar på att minska..äter LCHF sen några år tillbaka vilket resulterat i -30kg. Kommer det nåt inlägg mer riktat åt mitt rookiehåll? :) Tack för att du skriver så himla inspirerande!

Svar: Hej! Ja en rookiespecial vore ju en god idé faktiskt. Måste hinna alla dessa bra inlägg som ni föreslår... tills dess:

Lägg krut på att hitta "din träning". Prova allt möjligt, gå på öppet hus på närmaste gym och kläm på några vikter, testa klasser, kör en träningsvideo från Youtube, gå på ett yogapass (brukar finnas prova på-varianter där också!) Så att du hittar något som kan funka i det långa loppet. Sen full fokus på att ta det lugnt. Du tränar ju hjärnan också och tycker du att det är för jobbigt så kommer hjärna resonera: träning - jobbigt - negativt. Och du kommer att sluta gå. Lagrar du däremot in en massa positiva träningspass i skallen så blir det lättare en vana. Så; det är okej att slöa lite - dra ned vredet på spinningcykeln, lägg på mindre på skivstången än vad ledaren på BodyPump-passet säger - du är på kapitel 1 (eller kanske 2?) av en bok som är flera hundra sidor lång och det gäller att den blir skriven.

Sen till kosten: Funkar LCHF för dig då ska du äta LCHF. Det är klart att du kan prova annan kost också ett tag men gör det då gärna under sammanhängande period, en månad åtminstone, eftersom det vad jag förstått inte funkar så bra att variera LCHF med annat då det tar tid att komma i ketos igen. Lycka till och fråga gärna mer! Kram Elbe

Anonym: Jag är en mycket aktiv tjej. Tränar crossfit ca 4ggr i veckan och styrketränar som komplement (vill bygga) ca 3ggr i veckan. Och träningen är i princip aldrig några problem att finna motivation till. Den är rolig, härlig, jobbig och en del av vardagen och mitt liv.

Men kosten.. Alltså jag är normalviktig. Har förhållandevis bra fysik pga träningen. Har dock inga magrutor, rätt ordentliga lår och kärlekshandtag. Är större än många av mina tjejkompisar. Varken tjock eller smal. Och kosten må vara den viktigaste delen. Som den crossfitare jag är har jag snusat lite på paleo (stenålderskost).

Tillägger att jag äter hälsosamt, kesella, keso, hembakat bröd (om ens ngt), fullkorn, havregrynsgröt and so on. Ja det slinker ner något då och då (no big deal i jämförelse med hur mkt mer bra val jag gör).

Nu är jag dock inte bara crossfitare, jag är dessutom fd bulimiker. Och detta präglar hela mitt väsen, trots att jag inte vill. Maten har varit OTROLIGT laddad under 2011. Jag bestämde mig i december för att det skulle vara nog. Och att ha mer liberal syn på mat och till varje pris slå tillbaka mot monstret (som visar sig i olika skepnad och olika tillfällen). Så fort jag försöker ändra på kosten, tex äta mer paleo eller dra ner på något kommer ångest. Regler och begränsningar var en stor del av sjukdomen och ledde till hetsätning.. Och efterföljande kompensation.

Men jag VILL ju kunna ändra något. Jag vill kunna reglera kosten för att maximera resultaten men jag har svårt för hur jag ska förhålla mig till det. Så hur ska jag göra? Efter två dagar med försök till paleo kom ångesten upp och jag stod på kanten till mitt gamla beteende. Så idag blev det min älskade kesella till frukost. Vad ska jag göra? Hur tänker du kring detta?

Svar: Hej! Det här ska vi nog reda ut ska du se. Vi börjar med att kika på det du skriver om dig själv.

Kosten verkar ju funka bra. Du käkar hälsosamt (viktigt), du gillar maten du äter (ännu viktigare) och du blir inte upprörd om det slinker ned något mindre hälsosamt ibland (nästan viktigast!) If it aint broke, why fix it? Jag vet att paleo är trendigt bland crossfitare och jag tycker också det verkar spännande men du får liksom väga det mot din mentala hälsa och det faktum att det redan funkar så bra. Är det värt det att laborera? Åtminstone just nu. Det finns ju inget som säger att du inte kommer vara starkare mentalt om något år eller flera, tiden går fort och då har du tid att experimentera.

När det gäller träningen verkar det också funka bra. Du har hittat en träningsform du gillar, du säger att du är hyfsat vältränad, utan magrutor med kärlekshantag men normalviktig (du får förlåta mig men eftersom du har en ätstörningsproblematik gissar jag att du förmodligen beskriver dig själv i underkant och de flesta andra läsare skulle kalla dig smal och fit). Crossfit är ju också en träningsform där man ständigt utveckas så jag tippar på att du kommer få uppleva en allt bättre fysik allt eftersom månaderna går! Det enda jag kan ge synpunkter på är att du styrketränar vid sidan om crossfitandet, det känns inte helt optimalt för dina mål. För att bygga muskler är min erfarenhet att man bör fokusera på just det, i kombon med crossfit skulle jag tippa på att du tränar för mycket (annat) plus bränner för mycket för att kunna växa. Plus, de flesta brukar ju få tjusiga muskler av crossfit så jag tycker du ska köra antingen eller, kanske i perioder.

Två avslutande råd:

1. Tänk inte allt eller inget. Vill du prova paleo, lägg inte om hela kosten. Det finns inget som hindrar att du då och då lagar några fräscha paleo-mål!

2. Tänk långsiktigt. Ja, okej. Just nu kanske du inte kan ändra något. För det är viktigare att hålla dig frisk. Men livet är långt, och ett år går fort.

Lycka till! Skriv gärna i kommenterna att du läst detta, hoppas på det. Kram Elbe

2 kommentarer:

  1. Tack för svaret! Jag har läst det och det känns väldigt vettigt när du säger det. Det finns ingen större anledning att börja laborera bort kesella och keso om det i utbyte inte bara ger ev små fördelar utan stor fixering och ångest. :-)

    Jag kombinerar styrka med crossfit just nu. Ca 4 crossfitpass i veckan , WODs då. Sen styrka 3 pass. Har 12 veckors period nu så får ev lägga om träningen sen när jag ser resultatet av perioden.

    Är kanske inte smal och fit. Mer normal och fit. Fast det syns inte lika mycket som det känns (och visar på vikter). Men ingen stress!

    Tack igen för svaret och en superbra blogg!
    Kram

    SvaraRadera
  2. Måste bara säga wow! Vilka bra svar du ger, och vilken fantastisk blogg du har! Helt klart superinspirerande. Känner lätt igen mig i den sista frågan och blev alldeles glad när jag läste vad du svarade. Tack!
    Om ca tre månader tänkte jag nog göra om min blogg (och kanske också min kropp) till att handla om mer träning (ska ut och resa först bara). Gillar verkligen inspirationsdelarna, hoppas det är okej om jag apar efter lite.
    Tack igen!

    SvaraRadera