tisdag 10 januari 2012

Läsarna svarar: Viktbekymmer

E frågar: Asså, jag fattar inte! igår låg jag på 70,5 kg men vill helst ligga på högst 70kg. Så jag stack och gymma + cykling. Väl på kvällen var jar skit hungrig efter kvällsmaten så jag åt typ massa mat - men jag kom ändå inte över mitt dagliga intag. Och nu när jag ställer mig på vågen dagen efter står det 71,1 ?? =( vad gör jag för fel? =(

Svar: Jag skulle vilja att ni läsare svarar på detta, jag tror många av er säger precis det jag skulle vilja ha sagt. Var snälla och konstruktiva!

14 kommentarer:

  1. Det största felet här är väl först och främst att du äter all den där maten sent på kvällen . Nästa är att du sticker och tränar en timma för att gå ner ett halvt kilo till nästa dag. Jag går ofta upp lite efter ett hårt pass.
    Att hålla sin vikt handlar om att hitta en balans i både kost och träningsväg.

    Jag går under "regeln": ät frukost som en kung, lunch som en prins och middag som en fattiglapp.

    Släng ut vågen oxå. Man mår bara dåligt av den. Träna regelbundet, hitta en bra kosthållning och väg dig igen om en månad.

    SvaraRadera
  2. Min teori är snarare att du förmodligen åt allt det där sent på kvällen och att du fortfarande inte har förbränt det/gått på toa. Det handlar inte om att man äter sent på kvällen eller dylikt, du fortsätter att förbränna normalt under natten och metabolismen stannar inte av bara för att du sover (vad som har tidigare varit trott, det har blivit bevisat nu tvärtom av olika vetenskapliga undersökningar).

    En liknande sak hände mig för ett par veckor sen, men efter två dar var jag tillbaka på min vanliga vikt!

    SvaraRadera
  3. 3 saker slår mig:

    1- För lite mat under dagen (hint: äter mycket mat på kvällen, kommer ändå inte upp i dagligt intag) Kroppen håller i allt den kan då.
    2- Att gymma gör att musklerna svullnar dagen efter för att de binder vätska.
    3- All mat som äts sent på kvällen, om den innehåller kolhydrater så binder dessa vatten och dessutom minskar fettförbränningen under natten.

    Stressa ner, ge din kropp den mat den behöver och gymma på, hårt!

    SvaraRadera
  4. Träna bra, ät med hjärnan och väg dig en gång i veckan. Vågens siffra beror inte bara på hur mycket fett, muskler och ben du består av utan också på hur mycket salt och vätska du ätit och dragit åt dig. Pendlar man mellan två kilo plus eller minus tycker jag man ska strunta i. En annan sak jag tycker är viktig är att man inte tränar för en siffra, utan träna för att öka förbränningen, bli starkare, få större muskler, bättre kondis, för att få tyngre muskler, för att det är jäkligt roligt, för endorfin-kickarna efteråt, för att slå ett rekord eller för att sova bättre... Siffror är ett påfund, okej?

    SvaraRadera
  5. Tänker inte upprepa redan kloka kommentarer =) Vill däremot dela med mig av ett kanoncitat: "Om du vet att du gör rätt - varför låta vågen säga till dig att du gör fel?"

    Vad vågen säger är egentligen oväsentligt, det kan bero på vätska, tarminnehåll, ökade muskler osv, så vad vågen visar från dag till dag spelar ingen roll. Ät så du mår bra och träna för att må ännu bättre, så kommer även de fysiska resultaten - i form av minskad vikt, minskade mått, fastare kropp, lägre fettprocent eller hur det nu visar sig. Det viktigaste är att må bra under tiden och inte låta vågen ge ångest!

    SvaraRadera
  6. Muskler väger mer än fett. Och väg dig inte från dag till dag, utan se viktens utveckling över någon vecka och komplettera med att mäta dig eller fota dig för att se utvecklingen istället.

    SvaraRadera
  7. För att undvika missförstånd så menar jag inte att man inte får äta mat sent på kvällen. Men personen i fråga skrev att hon inte alls hade kommit upp i sitt dagliga intag så utgår jag från att denne inte ätit vidare värst mycket på dagen. Och att då smälla i sig stora mängder mat på kvällen gör inte kroppen gitt. Den kommer bara samla på sig energin och lagra den i sina fina depåer.

    Nu framgår det ju inte heller vad personen ätit eller åt under dagen. Men det är aldrig bra att "svälta" sig under dagen och sedan trycka i sig middag.
    Tyvärr är det allt för många som gör det misstaget.
    Man tror att man kan äta mer bara för att man har tränat..

    SvaraRadera
  8. Det vanliga svaret är att sluta väga sig, äta när du är hungrig och att träna när du har lust, inte för att du "måste" för att du ätit något.

    SvaraRadera
  9. Släng ut vågen. Sen jag gjorde det (+ alla "hälso"-tidningar som endast visade mig alla sätt jag inte dög på) har mitt liv blivit 1000 gånger bättre. Jag har hittat tillbaks till lusten i träningen och äter hälsosamt - inte för att tvunget gå ner i vikt utan för att min kropp är fantastisk och förtjänar högklassigt bränsle. Jag är frisk och stark och det är jag glad för - och att väga sig dagligen och sen klanka ner på sig själv för att man pendlat ett kilo hit eller dit gör ingen nytta. Själv vet jag (sen tiden då jag brukade väga mig) att det kan skilja 2 kg på min vikt från en dag till en annan, utan att jag gjort något annorlunda. Men än sen då? Det är inte 2 kg fett som plötsligt lagrats utan snarare vätska. Så försök sluta vara fixerad vid siffror och decimaler! Och tänk snälla tankar om dig själv. Jag lovar att det gör skillnad!

    SvaraRadera
  10. Att slänga vågen som några skriver... är väl knappast lösningen på att väga mindre? Då har man stoppat huvudet i sanden bara.
    +0,6 kg på en dag är normalt. Kroppen kan binda vatten , du måste gå på toa osv.

    Vill du väga max 70 behöver du gå ner mer i vikt.

    Det dagliga dagsbehovet ger inte resultat över en natt... dvs, varken överskott eller underskott. I längden kommer du gå ner om du går på underskott.

    SvaraRadera
  11. Ingen panik! :)
    Gå på toan.
    Inför framtiden säger jag som Linda: " ät frukost som en kung, lunch som en prins och middag som en fattiglapp. " Kroppen pysslar med annat än att förbränna mat under natten.

    SvaraRadera
  12. När det gäller kosten så; Ät jämnt över dagen med mindre kolhydratsintag på kvällen. Se till att få i dig en ordentlig frukost och ät var 3-4e timme. Om du tränar på kvällen, dela upp middagen i ett mindre mål före och ett mellanmål efter träningspasset!

    När det gäller träningen; Gå inte till gymet bara för att du ska bränna kalorier, om du ständigt tränar med skräcken att du måste röra på dig för att bli smal snarare än att träna för att må bra kommer du se dig själv
    misslyckas!

    När det gäller vägen; släng den!
    Gå mer på hur kläderna sitter, midjemått och fastheten på din kropp. Många går upp i vikt när de börjar träna men det beror att musklerna väger mer än fett. Man bör titta på kroppens sammansättning mer än på vikten.

    Ta det lugnt och tänk på att hälsa inte bara handlar om en smal midja!

    SvaraRadera
  13. Kan bara upprepa det Tove skrev --> "Om du vet att du gör rätt - varför låta vågen säga till dig att du gör fel?" Grymt uttryck!!
    Fixera inte vid siffror utan stanna upp och tänk till istället och var realist, när vägde du dig? 70,5 på kvällen är inte samma sak som "nypinkad" på morgon! "Syns" det där halvkilot? Känns det på kläderna? Vem mer än du bryr sig egentligen (inte illa menat)? Och varför måste du "åtgärda" det omgående? Som att bädda för besvikelse och en känsla av misslyckande osv...
    Eller är det bara som sagt en fixering vid en siffra?!?!

    Bättre att vara snäll mot dig själv, +0,5 idag och -0,5 en annan dag, jag mår bra och "byxorna" går på ..;)

    SvaraRadera