torsdag 19 januari 2012

Magsjukemat för hälsosamma

Aj. Det jag trodde var stressmage var nog magsjuka. Någon konstig form som mer består av att jag har är dålig i och har konstant jätteont i magen, inget springa och spy eller sånt. Märkligt men kasst, det mår jag.

Jag petade i mig en bra frukost men mer än så har jag inte ätit på många timmar...mest sovit. Så jag tänkte fråga vad ni andra health junkies äter då ni är sjuka? Under hela mitt liv har sjukdom betytt vitt rostat bröd, yoghurt, nyponsoppa, varm saft och glass. Och nu är det mest sånt jag är sugen på - allt med mättande protein i känns motbjudande, usch keso... Vill äta något lättsmält som ger mig energi och alla näringsämnen.

13 kommentarer:

  1. Min första tanke; ta det lugnt! Jag blev sådär sjuk förra hösten, det började som magsjuka och höll i sig tre månader till och från. Jag var gravid då (men det hade inget med det att göra) och kunde inte behålla någon mat (spydde inte men kroppen tog inte upp nån näring) så jag rasade i vikt och blev typ som en spöke... Jag åt rån, proviva, kokt torsk, ibland ris och i värsta fall bara avkoket från riset, alltså vattnet som blev kvar. Blä! Allt var en kombination av stress och eventuellt att jag ätit något dåligt som satte igång det. Oj vad långt detta blev, men som sagt, var rädd om dig och ät mycket kokt fisk! :-)

    SvaraRadera
  2. Svårt. De gånger jag varit sjuk så har jag antingen, beroende på sjukdom, käkat Piggelin eller Polly. Det ena fick mig att rasa i vikt och det andra att gå upp. Problemet är att suget efter mat ofta försvinner när jag blir sjuk och eftersom det inte varar så länge så accepterar jag att det blir onyttiga dagar.

    SvaraRadera
  3. Bodycomf: Det är svårt att ta det lugnt då man är frilansare med en stor deadline på måndag : / Proviva, ja! Det känner jag för. Drack massor som gravid. Bra bakterier ju.

    Stefan: Älskar Polly : )KÄnns lite för hårdsmält nu dock. Men glass blir det nog.

    SvaraRadera
  4. Hm stackare...
    En av mina favoriter är varma koppens fruktsoppor. Framförallt blåbär/hallon och äpple/kanel.

    Lite blåbär med mild yoghurt eller onaka är också bra. Innehåller en mängd goda laktobakterier!

    Krya på dig!

    SvaraRadera
  5. hade samma symptom förra helgen. Gjorde egna smoothies och överlevde på blåbärssoppa, sej och smaksatt kesella. Jo, en del onödiga sockerkällor, men fick i mig en del protein trots allt.

    SvaraRadera
  6. Hade samma i måndags men sen på tisdagen började det släppa. Hade ingen aptit men tvingade i mig Piggelin och proviva. Krya på dig och hoppas att det går lika snabbt över för dig!

    SvaraRadera
  7. Bra fråga! Jag har ju haft exakt samma kör i helgen och början på veckan - resultatet: knaprat finn crisp med smör typ. kämpat i mig.

    ...medans det enda jag kan tänka mig är mannagrynsgröt och grillade mackor serverade av min mamma tillsammans med senaste Elle! :)

    /Katti

    SvaraRadera
  8. Bra fråga! Jag har ju haft exakt samma kör i helgen och början på veckan - resultatet: knaprat finn crisp med smör typ. kämpat i mig.

    ...medans det enda jag kan tänka mig är mannagrynsgröt och grillade mackor serverade av min mamma tillsammans med senaste Elle! :)

    /Katti

    SvaraRadera
  9. Hej! Hemskt med magsjuka! Vi kommer nog tajma med renovering av toa, då vi är utan badrum i 2 veckor, bergis! När jag var magsjuk förra gÅngen villa man direkt inte ha något man jag hade en liten burkyoghurt brevid sängen som jag i princip doppade skeden i, sen sipprade jag vätskeersättning! :) krya på dej! Kramar

    SvaraRadera
  10. Intressant att du tar upp det, har influensa och tänkte faktiskt på hur jag gör med maten nu. I gamla livet hade det blivit hönökaka och nyponsoppa. Idag har jag ätit gröt, ägg, lax och kokta ärter. (och dina pepparkaksmuffins med jordnötssmör) Men hade det varit rent illamående/magsjuka hade det definitivt blivit bröd med smör.

    SvaraRadera
  11. Proviva blåbär, skivad banan och riktig cola som man vispar ur kolsyran är det enda som hjälper när jag är magsjuk :)

    SvaraRadera
  12. Elbe, är du frisk nu? Kom på imorse att drack varm fun lightsaft en natt när jag var Hultsfred för första gången som 15-åring. Det var gott! Hoppas att du har kryat på dig!

    SvaraRadera
  13. Exakt samma funderingar jag haft den gångna veckan. Började med GI/LCHF förra måndagen och efter en vecka blev jag SÅ sjuk... OCh det enda jag funderade på var hur du och andra gör ni när blir magsjuka...? För all mat fick mig att spy bara av tanken... Det enda som jag kunde tänka mig var ljust bröd, blåbärssoppa och frukt... allt totalförbjudet =/ Men jag pausade GI och åt kolhydrater och blev bättre ( vet inte om det berodde på det eller ej men..) Men när man är sjuk så gör man verkligen ALLT för att få må bra igen =)

    SvaraRadera