söndag 1 juli 2012

Nyttigt för själen: Elbes paradrecept

Pasta. Oklart när jag åt det senast faktiskt. Händer väldigt sällan. Men får jag välja så ska det var hemgjord, färsk pasta med en fab sås - eller den här rätten. Inte det nyttigaste för kroppen men väl för själen. Och det var nog ett år sen jag åt det senast så ikväll var det dags!

Detta är lite av min paradrätt faktiskt; den har serverats i alla sammanhang och receptet vandrar runt bland mina bekanta "du kan jag få receptet på den där tortellinin..." Festmat och vardagsmat, bjudmat, dejtmat, bröllopsmat... näe oklart om det sista ;-) Men god är den! Den här rätten har nämligen allt för att locka gommen: sött, fett, syrligt, knaprigt, segt. Och smakerna kommer fram genom att fröna rostas och tomaterna glaseras. Vill man gå all in gör man egen tortellini. Jag använder köpt och färdig!

Halvera en ask körsbärstomater.


Torrosta solrosfrön (så det täcker pannan ungefär). Gå inte ifrån - du kommer att bränna dem då.


Ta ur fröna, häll i olivolja. Mer än du tror, ett heltäckande lager ska ligga i pannan, kanske lite mer. Ha på massor av socker. Så att all olja sugs upp. Sätt nu på stekpannan.


Precis då sockret börjar smälta, sänk till lägsta värmen och lägg i tomaterna med snittytan nedåt. Salta, peppra, höj värmen, låt puttra. Rör.absolut.inte.om!


Koka ett paket färdig färsk tortellini av valfri smak (neutral eller ost och skinka är bäst).


Ta av, skölj, häll tillbaka i kastrullen. Då tomaterna legat en 10 minuter och skrynklar sig lite på hjässan, häll ned dem i pastan. Smula även ned en mozzarellabulle, häll i fröna och hyvla över massor med parmesan.


Servera flingsalt till.


Två personer kommer förmodligen äta upp allt detta. Eller lämna 4-5 futtiga tortellini i kylen som någon av dem kommer att gå och sleva i sig vid senare tillfälle förhoppningsvis obemärkt...

Det här receptet kommer ursprungligen från Leila Lindholm, om än något omgjort!

5 kommentarer:

 1. Har själv testat det receptet och får fortfarande kväljningar när jag tänker på det, fruktansvärt mäktigt och konstig blandning av sött och salt! Konstigt vad smaken kan variera =)

  SvaraRadera
 2. Nu har vi lagat och ätit detta och det var mycket gott. Helt i min (och mannens) smak. Den enda nackdelen är väl att jag nu är alldeles för mätt för att röra mig = träning uteslutet. En PW får det bli istället. Mer recept Elbe!

  SvaraRadera
 3. Anonym: men jag kan bara inte tro det... du måste gjort ngt galet? Alla jag vet som ätit det (måånga) älskar det. Du borde prova igen :)

  AnnaPanna: Va kul! och kul att du lagade :-) Förstår precis med instagram och hemligheten - känner så själv för vissa bloggar jag läser. Kommer förstås vara lite hemlig på insta också men det blir ju en större inblick i mitt liv. Lite läskigt nu, få se om jag blir kvar! Hur går det med byggandet förresten!

  SvaraRadera
 4. Jadu, bygger gör de tyvärr på gymmet nu i sommar:( Det är ett tillfälligt gym i tennishallen men det är inte allt som fick flytta med, mest fria vikter. Inga fönster och grott-stämning gör att jag faktiskt inte varit där på länge. Njuter av hemmaträning och att vara ute i det fina vädret. Äter hög-protein kost + IF (funderar på paleo också, vad tycker du?) och hoppas det inte blir för mycket att ta igen när de är klara i augusti. Men resultaten är fin-fina! (Dock har midsommar och tusen fester gjort mig lite extra mjuk och go)

  SvaraRadera
 5. Hej! Nu har jag precis gjort det här receptet, och jag måste tyvärr säga att det är mer kväljningar för mig med. Jag tror det beror på att du inte skriver ut mängden så precist, jag använde säkert minst en halvdeciliter socker och sen när jag kollade hur leila skrev använde hon bara 1 msk socker och 1 msk olivolja. Det blev verkligen jättesött plus att sockret stelnade. Ingen hit direkt.

  SvaraRadera